دو سال از عُمر چهار ساله دولت سيزدهم گذشت. در اين ايام، دولت مردمي فراز و نشيبهاي مختلفي را پشتسر گذاشت اما با اين حال از مسير تحول و پيشرفت کاسته نشد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ دو سال از برگزاري انتخابات سيزدهمين دوره رياست جمهوري گذشت. درست در چنين روزي (۲۸ خرداد) ملت ايران با حضور حدود ۳۰ ميليوني خود در انتخابات، «سيد ابراهيم رئيسي» را به عنوان هشتمين رئيس جمهور ايران برگزيدند.
رئيسي درحالي کليد پاستور را از حسن روحاني تحويل گرفت که ايجاد تحول در کشور از طريق تبديل نقاط ضعف به نقاط قوت را در دستور کار خود قرار داد تا کشتي به گل نشسته حسن روحاني را نجات دهد.
بنابراين دولت سيزدهم با شعار و گفتمان دولت مردمي و با هدف تحول در عرصه خدمت تشکيل شد. مشي دولت و شخص رئيس جمهور از ابتداي شروع به کار دولت مردمي، پرهيز از حاشيهها، تمرکز بر کار و تلاش براي حل مشکلات بوده است.
حال که دو سال از عُمر چهار ساله دولت سيزدهم پشت سر گذاشته شد، بر آن شديم تا فعاليتها، وعدهها اين دولت را بررسي کنيم.
يکي از چالشهاي مهم دولت مردمي در شروع فعاليت مرگ روزانه ۷۰۰ نفر به دليل بيماري کرونا، ضعف مفرط مجموعههاي دولتي در مديريت بحران کرونا و ممانعت دولتهاي غربي از ورود واکسن کوويد به کشور بود که دولت مردمي در مواجهه با اين چالشها و مسائل، تلاشهاي فراواني را براي مديريت بحران کرونا و کاهش تأثيرات منفي آن انجام داد.
کاهش شديد درآمدهاي دولت به دليل وضعيت اسفناک فروش نفت (بين ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه در روز) و عدم دسترسي به درآمد حاصل از آن به دليل تحريمهاي ظالمانه، کسري شديد بودجه و به تبع آن افزايش سرسام آور تورم را اجتناب ناپذير کرده بود. شروع تنشهاي منطقهاي و جنگ اوکراين، از جمله عوامل مهمي بود که بر شرايط کشور تاثير داشت. همچنين تورم بالاي ۵۰ درصد، رشد بالاي نقدينگي، افزايش خاموشيها در فصل تابستان، کاهش ذخاير آبي کشور و رشد اقتصادي منفي نتيجه فقدان تدبير و اميد در مجموعه دولت قبل بود که کار را براي دولت دشوار مينمود.
در کنار همه اين چالشها و مسائل ديگر، بي برنامگي و بي انگيزگي دولت قبل براي بهبود شرايط مهمترين موضوعي بود که باعث نااميدي و نارضايتي مردم از شرايط کشور شده بود. اما با عنايت الهي و رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب و تدابير مؤثر، دولت مردمي توانست وضعيت اقتصادي و اجتماعي کشور را بهبود بخشد. با افزايش توليد، کاهش تورم و افزايش درآمدهاي دولتي، اميدواري و رضايت عمومي مردم نسبت به عملکرد دولت افزايش يافت و در ادامه، دولت مردمي با برنامهريزي دقيق و بهرهگيري از تجربيات گذشته، به عنوان يک دولت پيشرو در مسير توسعه و پيشرفت، به مسيري استوار و پايدار وارد شد.
به هر حال؛ در نتيجه انجام اقدامات دولت سيزدهم، بالغ بر ۴۲۷ همت (هزار ميليارد تومان) در سال ۱۴۰۱ درآمد مالياتي وصول شده که نسبت به سال ۱۴۰۰، رشدي ۵۴ درصدي داشته است که اين افزايش عمدتا از محل مؤديان جديد مالياتي، جلوگيري از فرار مالياتي و وصول معوقات مالياتي بوده است. همچنين در دولت مردمي به منظور جلوگيري از رشد تورم، روشهاي تأمين مالي دولت و کسري بودجه اصلاح گرديد. يکي ديگر از راهبردهاي دولت در حوزه تحول اقتصاد توسعه صادرات از طريق فعالسازي ظرفيتهاي تجارت خارجي بوده که اقدامات زيادي در اين خصوص صورت گرفته است.
همچنين اعطاي تسهيلات به بخشهاي مختلف اقتصادي طي سال ۱۴۰۱ معادل ۳/۴۴۴۸۵ هزار ميليارد ريال که نسبت به رقم دوره مشابه سال قبل به ميزان ۳/۴۵ درصد افزايش نشان مي دهد. کاهش ۱۳.۶ درصد تعداد بنگاههاي اقتصادي داراي مشکل نسبت به سال آخر دولت دوازدهم (تعداد بنگاههاي اقتصادي داراي مشکل در سال ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتيب ۱۰۷۱، ۹۵۳ و ۸۵۸ مورد بوده) که حاکي از اثربخش بودن اقدامات دولت مردمي در بهبود فضاي کسب و کار است. کاهش ۳/۳۵ درصدي (۹۵۵۵۸ نفر) مقرري بگيران بيمه بيکاري نسبت به ابتداي سال ۱۴۰۰که نشان دهنده کاهش اخراج کارگران نسبت به ادوار گذشته است و شناسايي ۲۴ ميليون نفر دهک ۱ تا ۳ و ۵۴ ميليون نفر دهک ۴ تا ۹ براي ساماندهي پرداخت يارانه معيشتي، افزايش ۵۰ درصدي سرانه مستمري خانوارهاي تحت پوشش نهادهاي حمايتي، اجراي طرح کالابرگ الکترونيک و ساماندهي يارانه و نحوه توزيع آرد و نان و صرفه جويي روزانه حدود ۶۰۰۰ تن آرد از ديگر اقدامات دولت سيزدهم است.
ميزان توليد غلات (گندم، جو، برنج سفيد و ذرت دانهاي) در سال زراعي (۱۳۹۹-۱۴۰۰) پايان دولت دوزادهم، ۱۵.۷ ميليون تن بوده که در سال زراعي (۱۴۰۱-۱۴۰۲) به ۲۱ ميلون تن افزايش يافته که نشان مي دهدتوليد غلات نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد ۲۲ درصدي داشته است.
همچنين ميزان توليد و خريد تضميني گندم در سال زراعي (۱۳۹۹-۱۴۰۰) پايان دولت دوازدهم به ترتيب بالغ بر ۸ ميليون و ۵۰۰ هزار تن و ۴ ميليون ۵۰۰ هزار تن بوده که در سال زراعي (۱۴۰۱-۱۴۰۲) به ترتيب به ۱۱ ميليون ۵۰۰ هزار تن و ۷ ميليون ۲۰۰ هزار تن افزايش يافته که نشان مي دهد خريد تضميني گندم نسبت به سال ۱۴۰۰ افزايش ۶۰ درصدي داشته است.
ورود بيش از ۶ ميليون نفر گردشگر خارجي به کشور، بازديد ۳۶ ميليون نفر از موزهها و بناهاي تاريخي و فرهنگي در دولت مردمي تا پايان ارديبهشت ۱۴۰۲، انجام بيش از ۱۹۹ ميليون سفر داخلي در دولت مردمي تا پايان فروردين ۱۴۰۲، صادارت ۳۷۰ ميليون دلار صنايع دستي از ابتداي فعاليت دولت مردمي تا پايان سال ۱۴۰۱ از اقدامات ديگر اين دولت است.
به گزارش دانا؛ دو سال از دولت سيزدهم گذشت. در اين دو سال، دولت مردمي فراز و نشيبهاي مختلفي را پشتسر گذاشت و با مشکلات داخلي و خارجي متعددي دستوپنجه نرم کرد و با چالشهاي جدي مواجه بوده که مهمترينش آشوب ها و ناآرامي هاي طراحي شده از سوي جريان معاند و دولتهاي مستکبر بود. اما با اين حال، از تمرکز دولت بر حل مسائل و مشکلات مردم فرو کاسته نشده و مسير تحول و پيشرفت همچنان ادامه دارد.
همچنين رويکرد اصلي اين دولت بر ارتباط مستقيم با مردم و نخبگان، با هدف فراهم کردن فضايي براي گفتگو، شنيدن نيازها و مشکلات افراد و دريافت پيشنهادات و انتقادات آنها بوده است. دولت سيزدهم تلاش کرده است تا با برگزاري جلسات و گفتگوهاي عمومي، از طريق رسانههاي مختلف و همچنين در نشستها و جلسات خصوصي با نخبگان، بازخورد مردم را دريافت کند و بر اساس آن اقدامات لازم را به عمل آورد.